Reizen met leerplichtig kind: hoe gaat thuisonderwijs op een lange reis?

Reizen met leerplichtig kind: hoe gaat thuisonderwijs op een lange reis?

Bijna iedereen wilt dit als eerst van ons weten. Vrienden, familie, maar ook andere reizigers onderweg: “Hoe geef je nou eigenlijk je kind thuisonderwijs op een lange reis?” De leerplicht zit er zo ingebakken. Alsof er niks anders mogelijk is, zoals reizen met leerplichtig kind. En dat is natuurlijk wel zo. Al is het regelen niet makkelijk 🙂 Zoals je wellicht al weet zijn we momenteel op rondreis door Europa met onze twee kids. De oudste is leerplichtig (groep 2/3) en geef ik dus zelf les. Hoe doen we dit en hoe gaat dat zo onderweg in de camper?

Reizen met leerplichtig kind & thuisonderwijs op een lange reis.. gaat ze niet achterlopen?

Onze dochter is inmiddels net 6. Halverwege groep 2 zijn we vertrokken. We horen om ons heen eerst sceptische geluiden: “Maar je bent toch geen juf?” en “Ben je niet bang dat ze gaat achterlopen?”. Dubbel nee. Ten eerste vergeten mensen dat een jong kind vooral leert en de wereld ontdekt door te spelen. En dat gebeurt op school, maar op reis nog veel meer. Verder ben ik geen juf, nee.. maar groep 2 en 3, dat moet nog wel lukken 😉 En tot slot zorgen we voor een goede voorbereiding. We gaan ons kind heus niet bewust dom houden. Integendeel 😉 Wij hebben allebei onze eigen rugzak vol kwaliteiten en daarnaast schakelen we hulplijnen in wanneer nodig.

Ook leuk: “Een lange camperreis voorbereiden, waar begin je?”

Hoe bereid je het thuisonderwijs op een lange reis voor?

Om te bepalen aan welke lesstof ze volgens ons schoolsysteem moet voldoen, kijk ik naar de slo doelen. Hierin staat uitgebreid beschreven wat per jaar de doelen zijn qua taal en rekenen. Ik krijg ook wat tips van haar huidige juf, deze komen vooral neer op spelenderwijs aanpakken. Kortom, leg er niet teveel druk op. En daar ben ik het helemaal mee eens. Ik ben straks 24/7 met haar en kan precies inspelen op haar interesses van dat moment. De interesse in leren en leren leuk vinden, vind ik op deze leeftijd belangrijker om mee te geven, dan concrete sommen of moeilijke woorden.

Tip: google “slo doelen + de groep (1 t/m 8) + rekenen of taal”, dan krijg je makkelijker die pdf’s te vinden waar de doelen op staan.

Welk lesmateriaal hebben we mee genomen tijdens het reizen met een leerplichtig kind?

Als voorbereiding op het thuisonderwijs tijdens een lange reis, kiezen we voor verschillende types lesmateriaal. Ik vind het belangrijk dat het spelenderwijs is. Dus niet saai lettertjes naschrijven of sommen maken, maar iets met veel plaatjes, kleuren en leuke opdrachtjes.

Gekleurde leuke oefenboekjes bij les op lange reis

Om groep 2 doelen te “oefenen”, heb ik verschillende boekjes besteld zoals: “Mijn eerste stappen naar lezen” en “Eerste telspelletjes”. Je hebt allerlei varianten op rekenen en taal. Deze series van Deltas en ZNU zijn perfect voor onze kleine creatieveling. Ze bevatten veel plaatjes, kleuropdrachten en stickertjes plakken. Terwijl je ondertussen oefent in letters herkennen, volgordes, logica, lettergrepen enz. Van school heb ik ook de groep 3 boekjes alvast. Daar zijn we nu langzaam mee bezig.

reizen met leerplichtig kind
Mijn eerste stappen naar.. (rekenen, lezen of schrijven etc.)

Squla account voor online leren

Daarnaast heb ik een Squla account, waarmee je online spelletjes, opdrachten en puzzels doet. Deze oefeningen ondersteunen bij het desbetreffende leerjaar en mijn dochter vindt het ook superleuk om te doen op de laptop, als we op een “wifi plek” staan. Ik ben er ook erg enthousiast over, omdat het zo speels en aantrekkelijk is voor kids! Je kunt Engelse woordjes oefenen, er zitten gezellige liedjes bij, letters herkennen, je kunt leuke sommetjes maken, puzzels doen en er zit ook algemene ontwikkeling bij zoals feitjes over dieren en natuur (WereldNatuurFonds). Met alle spelletjes kun je muntjes verdienen en plaatjes kopen. Zo leren ze gelijk alvast een beetje online met geld omgaan.

Oefenboeken via een speciale bijlesorganisatie + online leerwereld

Verder heb ik van De Bijlesmeester oefenboeken en een pdf bestand waarmee we kunnen werken. De bijlesmeester houd rekening met CITO richtlijnen, zodat je precies aan de juiste doelen kunt werken. Deze oefenboeken bevatten veel opdrachten en de groep 1/2 oefenboeken zijn super speels en aantrekkelijk. Ook bieden ze een aantrekkelijke online leerwereld. Het is ook voor oudere kindjes!

Lees hier alles over leuke oefenboekjes voor kleuters & de online leerwereld (review de Bijlesmeester)

De opdrachten uit de oefenboeken van groep 1-2 zijn kleurrijk en aantrekkelijk. Lekker creatief in een boekje bezig zijn, met een leerzame tint. Zowel voor thuis onderwijs als gewoon voor de leuk. Ook de oefenboekjes voor de oudere kindjes van de basisschool staan vol met vragen (ze houden rekening met de CITO richtlijnen).

Ondersteunende filmpjes op YouTube of YouTube kids tijdens thuisonderwijs op reis

Soms stelt mijn dochter tijdens onze lange reis vragen zoals “Wat doet dat beest daar in die bloem” of “waarom hebben wij dan geen staart meer” of “hoe worden kuikentjes geboren”?. In dat geval probeer ik het zo goed mogelijk uit te leggen. Maar omdat haar interesse zo groot is, zoek ik filmpjes voor meer uitleg met beelden erbij. Dan surf ik simpelweg op YouTube of YouTube kids naar bijen en honing, de evolutieleer of geboorte kuikentjes. Samen kijken we dan. Mijn dochter blij, want ja, welk kind houd niet van schermpjes 😉 en ik erbij omdat er vooral op YouTube nogal eens iets kindonvriendelijks voorbij kan komen.

Ook leuk: “Wat heb je nodig tijdens een lange camperreis met kids?”

Ook leerzaam (en leuk voor kids!) zijn de DIY’s en knutselfilmpjes online. Zo is ze creatief bezig met haar Ztringz touwtje, maakt ze geheel uit haarzelf een grote platte pop van papier of een spookjes van een wc-rolletje, maken we een vogelvoer ketting van oud brood én is ze bezig met naaien. Kortom ook YouTube is leerzaam 😉

En lesmateriaal dat je onderweg tegen komt

Wat trouwens ook heel goed mogelijk is, in bijvoorbeeld Spanje en Portugal heb je van die China winkels “Home China” genaamd enzo. In Italië heten ze “mercatone”. Denk dan aan een grote Action. Hier heb je ook altijd leuke spelenderwijs schrijf en oefenboekjes! Ik heb ze zelfs voor 70 cent gezien. Daarnaast kun je leuke kinderboeken met plaatjes kopen in het buitenland, waarbij de woorden in een andere taal staan. Leerzaam voor zowel ouders als kind 😉 Uit een zwerfboekenkastje in Slovenië scoor ik een telboekje en in Italië kopen we in de Lidl een autoboekje met de namen in het Italiaans. Superleuk, toch 🙂

De natuur als school

Maar lesmateriaal kom je ook letterlijk onderweg tegen. Zo kun je volop knutselen met takken, eikels en blaadjes uit het bos. Kijk naar de bezigheid van kleine dieren zoals miertjes. Maak je creatieve kunst met (wasbare) stiften op stenen. Maak bouwwerken van steentjes of een dammetje bij een rivier.

Leren door te leven: thuisonderwijs met een leerplichtig kind op reis

Tot slot is het leren door te leven, de mooiste vorm. En dat doen we op reis! Terwijl we rennen over het zand tellen we de stappen. Letters oefenen we onderweg op gekleurde bedrijfsborden. We praten over landen, hebben het over kilometers en tijden. Al spelend leert ze zwemmen in een meer. We praten over veiligheid, wanneer we diepe putten zien. We gaan op avontuur en ontdekkingstocht. Door gewoon te leven krijgt ze begripsvorming over allerlei onderwerpen; nummerborden, Nederlanders, de evolutieleer, helpen met dagelijkse klusjes, uitleg over water besparen, dieren en producten. Tja, waarover eigenlijk niet?!

En geduld 🙂

Tja, dus geduldig beantwoorden we dan vragen zoals: “waarom zijn die bergen zo?” en “Hoe kan het meer daar hoog liggen, en daar lager?”. De waaromfase viert hier hoogtij, haha. Soms wat irritant voor ons, maar schooltechnisch perfect. Kids leren precies datgene, waar hun nieuwsgierigheid op dat moment aan toe is. En dat is prachtig om te ervaren!

Hoe gaat het lesgeven van groep 2/3 in de praktijk onderweg op reis?

Je ideeën vooraf en de praktijk kunnen nogal van elkaar verschillen 😉 Hoe is het nu de afgelopen maanden gegaan onderweg op reis met een leerplichtig kind? Allereerst, wij hebben geen planning. Dat klinkt raar hè.

Reizen met leerplichtig kind; elke dag een paar bladzijdes, of soms niet

In het begin had ik nog wel een voornemen om elke dag enkele bladzijdes te doen. Maar al gauw merken we dat je het best gebruik kunt maken van de interesse vanuit je kind. Ik laat het thuisonderwijs op een lange reis dus vooral vanuit haar kant komen, waar ze zin in heeft. De ene keer is dat taal, de andere keer rekenen of juist op de laptop. Als ze een paar dagen niks gedaan heeft, dan stimuleer ik haar trouwens wel om wat te doen. Reizen met een leerplichtig kind, betekent soms ook de strenge juffrouw uithangen 😉 En de ene keer gaat dat goed, de andere keer doet ze het mokkend en soms doen we het dan gewoon niet.

3-4 dagen wat uit de boeken, de rest vanuit het leven onderweg op reis!

Het komt erop neer dat we zo’n 3-4 dagen per week het letterlijke schoolwerk doen. En dan tel ik het leren vanuit het leven nog niet eens mee. In dat geval leert ze elke dag wel wat 😉

Eindconclusie; een leerplichtig kind (uit groep 2-3) lesgeven tijdens een lange reis KAN HEUS

Nu groep 2 officieel is afgelopen, maak ik de eindbalans op. Ik bekijk de SLO doelen en kan er een hoop afvinken. De boekjes hebben we in ieder geval allemaal uit en ik pak om te proberen wat materiaal uit groep 3. De interesse in het prille leesbegin is er direct! En we beginnen de lettertjes tot kleine woordjes te breien. Ook met rekenen gaat ze op haar eigen tempootje verder. Persoonlijk maak ik me totaal geen zorgen, als ze straks terug gaat naar een fysieke school, en hoe de instanties erover denken..? Dat zien we dan wel 😉

Kortom, zelf je kind les geven op een lange reis blijkt in onze praktijk dus prima te doen. Hopelijk heb je wat aan deze tips! Wil je verder praten over lesgeven tijdens een lange reis? Heb je vragen of juist misschien tips over hoe jullie je leerplichtig kind hebben lesgegeven op een lange reis? Vul ons dan graag aan in de reacties hieronder!

Dit artikel over reizen met leerplichtig kind verscheen als eerst op Mama’s Jungle

RelatedPost

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *